Tuesday, March 05, 2013

Υπογεγραμμένα Disney Comics

Under popular demand, παρακάτω θα παρουσιάσω ό,τι υπογεγραμμένα τεύχη έχω από Disney σχεδιαστές. Σύντομα θα ακολουθήσει και post από πράγματα που έχω από Non Disney δημιουργούς. 

Πρώτα απ' όλα θέλω να κάνω σαφές πως το παρακάτω post σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί στο να πουλήσω μούρη και να το παίξω ποζεράς (ναι, με πιστέψατε τώρα... :P). Υπάρχουν άτομα που έχουν πράγματα τα οποία ούτε καν έχω φανταστεί, από δημιουργούς που πλέον δεν βρίσκονται εν ζωή. Επίσης, αν δεν υπήρχαν συγκεκριμένοι φίλοι, πολλά από αυτά δεν θα βρίσκονταν στη συλλογή μου. Κυρίως αναφέρομαι στον JohnyMZ που έχει στείλει κόμικς για υπογραφή σε ορισμένους (Ιταλούς κυρίως) δημιουργούς.

Αφού λοιπόν απέδωσα τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, πάμε να δούμε τι έχουμε μαζέψει με το πέρας των χρόνων. Μου φαίνεται πρώτα θα εξαντλήσω του Don Rosa. 


Ο Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ [link]

Το 2004 για τον εορτασμό των 2.000 τευχών του Μίκυ Μάους, ο Τερζόπουλος διοργάνωσε μία σειρά εκδηλώσεων για να το γιορτάσει. Στο ΚΟΜΙΞ #197 που κυκλοφόρησε Παρασκευή, ανακοινώθηκε πως το ερχόμενο Σάββατο (δηλαδή ΜΟΛΙΣ μία ημέρα μετά), ο Don Rosa θα βρισκόταν στο βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης για να υπογράψει το νέο βιβλίο που θα παρουσιαζόταν για πρώτη φορά στο κοινό. Αναφέρομαι φυσικά στην συγκεντρωτική έκδοση του βίου και της πολιτείας που έδειξα παραπάνω. 

Παρ' όλο που θα περίμενε κανείς να μην έχει κόσμο λόγω της καθυστερημένης ανακοίνωσης, αντιθέτως το βιβλιοπωλείο ήταν ασφυκτικά αποπνικτικό από την έντονη πολυκοσμία. Τα μόλις 400 αντίτυπα που είχαν φέρει εξατμίστηκαν εν ριπή οφθαλμού, ενώ την ίδια τύχη είχαν και τα επιπλέον 200 που παρήγγειλαν επιτόπου. Φανταστείτε τον Rosa τώρα μέσα σε λίγη ώρα να πρέπει να υπογράψει όλα αυτά τα τεύχη, ενώ ο κόσμος να σπρώχνεται για να προλάβει την υπογραφή, και θα πάρετε μία πολύ μικρή εικόνα της κατάστασης που επικρατούσε. 

Λίγες ημέρες αργότερα, ήταν το επίσημο signing στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν οργανωμένα από την πλευρά των συντελεστών, ενώ εγώ αποφάσισα πως δεν θα την ξαναπατήσω, γι' αυτό και παρουσιάστηκα 2 ώρες νωρίτερα από την επίσημη έναρξη, με αποτέλεσμα να είμαι στους πρώτους ~10 από ένα σύνολο χιλιάδων θαυμαστών. Απλά φανταστείτε πως ο Rosa ξεκίνησε να υπογράφει στις 18:00 και τελείωσε τα μεσάνυχτα, 6 ώρες σερί. Επειδή όμως τραβάμε σε μάκρος με τις ιστορίες, μάλλον θα κάνω αναλυτικό post ανταπόκρισης της εκδήλωσης κάποια άλλη στιγμή. Προς το παρόν, δείτε τι άλλα απέκτησα εκείνη την ημέρα. 

Κόμιξ 100, 181 και ο κατάλογος της έκθεσης που μοιραζόταν δωρεάν στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Σε όσους έδιναν τον κατάλογο για signing, ο Rosa υπέγραφε δίπλα στην αφιέρωση που είχε κάνει για τα 15 χρόνια του περιοδικού, και πρόσθετε ένα μπαλονάκι από πάνω του, αφιερωμένο σε κάθε έναν που του το πήγαινε.

Από εκεί και πέρα, έχω ορισμένα ακόμα του Rosa. Επειδή ο Don έχει ξεκόψει πλέον με τους Έλληνες εκδότες (για λόγους που θα αναφέρω αναλυτικά άλλη φορά), του στέλνω προσωπικά ό,τι σκληρόδετες εκδόσεις βγαίνουν αφιερωμένες σε αυτόν. Μέχρι στιγμής του έχω στείλει την Βιβλιοθήκη Κόμιξ 1-5 και τους Επίγονους του Καρλ Μπαρκς. Προσφέρθηκε να μου στείλει χρήματα, όμως φυσικά αρνήθηκα. Αντιθέτως, όταν τον ρώτησα εάν γίνεται μαζί με τα βιβλία του να του στείλω και ορισμένα δικά μου για υπογραφή, δέχτηκε με χαρά. Και πατσίζουμε με αυτόν τον τρόπο. Από τότε, με κάθε δέμα που του στέλνω, βάζω μέσα και μερικά τεύχη, δικά μου αλλά και φίλων. Με αυτά και με εκείνα, έχω πλέον με σκιτσάκι:Τα Χαμένα Επεισόδια, Οι Επίγονοι του Καρλ Μπαρκς, Ο Βίος και η Πολιτεία (αυτό το έστειλα παρ' όλο που το είχα υπογεγραμμένο, για να μου σκιτσάρει έναν Σκρουτζ) και την Βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ #1. Το τελευταίο το δώρισα στη Λέσχη Φίλων Κόμικς στο Μοναστηράκι (Αγ. Ειρήνης 5). Όποιος θέλει να το θαυμάσει, μπορεί να περάσει από εκεί. Παρατηρήστε πως στο "ΑΓΑΠΗ" τράβηξε το Γ. Αυτό έγινε επειδή νόμιζε πως επρόκειτο για δύο διαφορετικές λέξεις και όταν το συνειδητοποίησε, θέλησε να το διορθώσει τραβώντας έτσι το πάνω μέρος του γράμματος. 


Για να κλείσουμε το κεφάλαιο Rosa, έχω ακόμα μία έκδοση υπογεγραμμένη. Πριν λίγο καιρό, μερικοί Γερμανοί fans αποφάσισαν να μαζέψουν και να εκδώσουν στα αγγλικά όλες τις ιστορίες που είχε φτιάξει ως fanzin ο Don Rosa πριν αρχίσει την ενασχόλησή του με την Disney. Αφού απευθύνθηκαν στο IndieGoGo, έβγαλαν δύο βιβλία με τις ιστορίες του, τα Pertwillaby Papers και Captain Kentucky. Όσοι έδωσαν τον οβολό τους για τη δημιουργία αυτών των βιβλίων, έλαβαν υπογεγραμμένο το ένα από τα δύο βιβλία συν μία αφίσα.

Παρακάτω βλέπουμε δύο Disney εκδόσεις, μία αμερικάνικη και μία ελληνική. Η μία είναι το Scrooge's Quest και η άλλη είναι ο Μύθος: Η οργή των Θεών. Το πρώτο είναι υπογεγραμμένο από τον σεναριογράφο Marv Wolfman που είχε έρθει στην Ελλάδα στο Comicdom Con Athens 2009, ενώ το δεύτερο είναι σκιτσαρισμένο από τον σχεδιαστή της ιστορίας, Cesar Ferioli.


   

Επίσης θυμάστε τους Επίγονους του Μπαρκς που ανέφερα πριν λίγο; Ε, ύστερα από τον Rosa, εστάλη στον Ferioli ο οποίος άφησε κι αυτός την υπογραφή του. Άντε, μόνο 8 σχεδιαστές έμειναν ακόμη για να ολοκληρωθεί η συλλογήΤώρα μερικοί όχι και τόσο γνωστοί, όμως σε καμία περίπτωση αδιάφοροι δημιουργοί. Τα Αλμανάκο #63 & #64 έχουν υπογραφή και σκίτσο του Ινδιάνα Γκούφυ από τον Roberto Vian, τα Κλασικά #219 από τον σεναριογράφο Carlo Panaro, και η Ληστεία του Αιώνα από την Silvia Ziche.

Για τέλος άφησα το βαρύ πυροβολικό. Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσον ακολουθεί τους κανόνες, όμως αφού είναι υπογεγραμμένο screw it, θα το δείξω όπως και να' χει. Και ας μην έχω πάρει τις υπογραφές ο ίδιος μιας και το έχω αγοράσει. Ο λόγος για το "Mickey Mouse in Color". 


Η έκδοση αυτή περιέχει μερικές από τις πιο κλασικές ιστορίες του Gottfredson, συμπεριλαμβάνοντας και την πιο διάσημη ίσως ιστορία του Μίκυ, την πρώτη εμφάνιση του Μαύρου Φαντάσματος. Το συνοδευτικό βινύλιο περιέχει μέρος της συνέντευξης Floyd Gottfredson - Carl Barks που δημιουργήθηκε αποκλειστικά γι' αυτήν την έκδοση, ενώ στις πρώτες σελίδες υπάρχει ιδιόχειρη υπογραφή των δύο αυτών δημιουργών, limited σε 3.000 αντίτυπα. Ο λόγος που είναι τόσο τεράστιο, είναι επειδή τα στριπς δημοσιεύονται στο original μέγεθος που είχαν δημοσιευτεί και την πρώτη φορά σε εφημερίδες. Επιπλέον επεξεργάστηκαν και χρωματίστηκαν εκ νέου, εξ' ου και ο τίτλος.

Η ράχη είναι υπερδεμένη ώστε να αντέξει για χρόνια διαβάσματος, ξαναδιαβάσματος, και αποθήκευσης στο ράφι σε όρθια θέση. Η Another Rainbow ευτυχώς δεν τσιγκουνεύτηκε στη βιβλιοδεσία, δένοντας τις σελίδες με επιπλέον κλωστή, φτιάχνοντας έτσι μία έκδοση τανκ όπως αναφέρεται και στην εισαγωγή. Γενικά είναι έκδοση υπερπολυτελείας, το μόνο που δείχνει τη φθορά του χρόνου είναι ένα κατά τόπους ελαφρό κιτρίνισμα στο έξω μέρος των σελίδων, και μιλάμε για έκδοση 20+ χρόνων. Το βιβλίο ζυγίζει περίπου 5 κιλά.

Όσον αφορά την τιμή, η Another Rainbow το κοστολογεί στα 250$. Μαζί με τα μεταφορικά, το 2009 που το αγόρασα, το μαλλί πήγε στα 300$, δηλαδή ~210€. Όσο περίπου κοστολογούνται δηλαδή τα πρώτα τεύχη ΚΟΜΙΞ από τους γνωστούς εμπόρους, για να μην πω και λιγότερο.

Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια, πάρτε μία ενδεικτική φωτογραφία σε σχέση με ένα τυπικό Μίκυ Μάους, για να καταλάβετε για τι μεγαθήριο μιλάμε. Βλέπετε κατά σειρά το βιβλίο, το βινύλιο και τέλος τη σελίδα με τις υπογραφές των Barks - Gottfredson.


Αυτά τα ολίγα όσον αφορά τις υπογραφές. Θέλω να ελπίζω πως με την πάροδο του χρόνου θα αυξηθούν σημαντικά. Μείνετε συντονισμένοι για αφιέρωμα στα Non Disney υπογεγραμμένα κόμικς.

0 comments: