Wednesday, February 06, 2013

Whatever happened to Scrooge Mc Duck ?

Με το παρακάτω post, κλείνω με την μεταφορά κειμένων από το GreekComics που είχα γράψει πριν κάποια χρόνια. Από εδώ και πέρα ό,τι γράφω θα είναι νέο υλικό. Χωρίς πολλά πολλά λοιπόν, πάμε να δούμε κι αυτήν την άκρως ιδιαίτερη θα μπορούσα να πω περίπτωση.


Posted Image 

 Πολλοί από εμάς έχουν δει λίγο πολύ το παραπάνω σκίτσο του Rosa, αρκετοί εκ των οποίων χαλάστηκαν με τον Rosa που δείχνει τον θάνατο ενός τόσο γνωστού και σημαντικού Disney χαρακτήρα. Κατά καιρούς ο Rosa έχει λάβει διάφορα αρνητικά σχόλια για αυτό του το δημιούργημα. Αυτό που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος όμως είναι πως έφτιαξε την παραπάνω εικόνα για λογαριασμό ενός φανζίν, όταν διάφοροι σχεδιαστές (Disney και μη), ρωτήθηκαν για το πώς θα ήταν η ζωή στη Λιμνούπολη χωρίς τον Σκρουτζ.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Κατά καιρούς, αρκετοί σχεδιαστές έχουν προσπαθήσει να δείξουν το πώς θα ήταν η Λιμνούπολη χωρίς τον Σκρουτζ. Από Ιταλούς μέχρι Ευρωπαίους σχεδιαστές, έχουμε δει ιστορίες για το πώς θα ήταν ένα τέτοιο σύμπαν, ενώ ουκ ολίγες είναι οι φορές που γίνεται έστω και μία απλή αναφορά από τον Σκρουτζ για τον διάδοχό του (You know... μην μου φέρνεις αντιρρήσεις Ντόναλντ αλλιώς ξέχνα την περιουσία κλπ κλπ). Μέχρι και ο Barks έχει φτιάξει ιστορίες όπου ο Σκρουτζ ανησυχεί για τον διάδοχο που θα αναλάβει τη διαχείριση της περιουσίας του όταν αυτός αποδημήσει εις τόπο χλοερό. Σε μία από αυτές μάλιστα, αποφασίζει πως τα ανιψάκια Χιούη, Λιούη και Ντιούη θα είναι οι κληρονόμοι του.


Το εξώφυλλο του 11ου τεύχους του γερμανικού φανζίν



Απ' ό,τι φαίνεται ήταν θέμα χρόνου μέχρι να δημιουργηθεί μία έκδοση, η οποία θα αναφέρεται σε μία Λιμνούπολη χωρίς τον ιδρυτή της. Η αρχή έγινε το 1982 με το 11ο τεύχος του Γερμανικού φανζίν Der Hamburger Donaldist - Sonderheft στο οποίο διάφοροι σχεδιαστές κλήθηκαν να φτιάξουν ένα σκίτσο το οποίο θα απαντούσε στην ερώτηση "Hey Daisy, whatever happened to Scrooge?" Εφτά σχεδιαστές από όλο το φάσμα των ειδικοτήτων έφτιαξαν από ένα σκίτσο, αποκλειστικά για το περιοδικό. Άλλοι πιο βίαιο, άλλοι πιο προκλητικό, άλλοι πιο απλό. Μερικοί από αυτούς έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση, μερικοί πάλι όχι. Συγκεκριμένα οι σχεδιαστές ήταν οι:
Bob Foster
Volker Reiche
Ulrich Schröder
Jan Gulbransson
Luciano Bottaro
Jörg Drühl
Jean Claude Mézières
Σκίτσο του Jean Claude Mézières
σχεδιαστή του Valerian εκτός των άλλων


Τρία χρόνια και τρία τεύχη αργότερα, το 1985, στο 14ο τεύχος του ίδιου φανζίν, εμφανίστηκαν σκίτσα διαφορετικών δημιουργών για την ίδια ερώτηση. Στο ίδιο στυλ, άλλα πιο προκλητικά, άλλα λιγότερο, κάνουν την εμφάνισή τους. Από γνωστούς BD σχεδιαστές όπως οι Matthias Schultheiss και Andre Roche , μέχρι τους underground porn comics δημιουργούς Mali & Werner, βλέπουμε έντεκα διαφορετικά σκίτσα. Συγκεκριμένα οι δημιουργοί που έλαβαν μέρος ήταν οι παρακάτω:
Chris Scheuer
Peter Petri
Michael Engler-Kellersmann
Ivica Astalos
Harald Siepermann
Mali & Werner
Leo Knol
Andre Roche
Hendrik Dorgathen
Rolf Boyke
Mathias Schultheiss

Η συμμετοχή του Harald Siepermann


Το 1991, στο 77ο τεύχος του φανζίν Der Hamburger Donaldist, απαντάνε στο παραπάνω ερώτημα οι Marco Rota και Don Rosa. Το σκίτσο του Marco Rota δείχνει τον Σκρουτζ να δίνει την τυχερή του δεκάρα στη Μάτζικα, το οποίο δυστυχώς το βρήκα μόνο σε πολύ χαμηλή ανάλυση, κι αυτό με τα χίλια ζόρια. Το σκίτσο του Rosa από την άλλη, δεν είναι παρά η εικόνα που εμφανίζεται στην αρχή της παρουσίασης. Από τότε η εικόνα του έχει διαρρεύσει παντού, χωρίς όμως τις απαραίτητες εξηγήσεις, γι' αυτό και πολλοί πιστεύουν λανθασμένα πως ο Rosa έφτιαξε τον θάνατο του Σκρουτζ απλά για να σοκάρει (or whatever...). Προσοχή, η σειρά Der Hamburger Donaldist είναι διαφορετική από τη σειρά Der Hamburger Donaldist - Sonderheft στην οποία δημοσιεύτηκαν όλα τα προηγούμενα σκίτσα.


Πάνω: Το εξώφυλλο του Hamburger Donaldist - Sonderheft #14
με τη συμμετοχή του Chris Scheuer
Κάτω: Το εξώφυλλο του Hamburger Donaldist # 77
διά χειρός Daan Jipes, αφιερωμένο στον Barks


Το 2006, η Disney αποφάσισε να μπει κι αυτή στο χορό και να απαντήσει επίσημα σε αυτήν την ερώτηση, δημιουργώντας μια ιστορία με τίτλο (τι άλλο) "Whatever happened to Scrooge McDuck ?" Μία 6σέλιδη ιστορία η οποία αποτελεί φόρο τιμής στο σύμπαν του Barks (και όχι μόνο) και συνάμα μας δείχνει πώς θα ήταν η Λιμνούπολη χωρίς το πλουσιότερο παπί του κόσμου. Όσο πιο πολύ έχετε ασχοληθεί με το σύμπαν των παπιών, τόσο πιο πολλές αναφορές σε προηγούμενες δουλειές θα βρίσκετε, από κλασικούς "κακούς" του Barks μέχρι την μπανιέρα χρονομηχανή που έχει χρησιμοποιηθεί και στη σειρά Ducktales.


H κλασική φωτογραφία του Barks με την οικογένεια Ντακ
στην πρωτότυπη και μελλοντική έκδοσή της


Το "Whatever Happened To Scrooge McDuck?" είναι μία ιστορία η οποία λόγω του περιεχομένου και των λίγων σελίδων της προσφέρεται για ανάγνωση ακόμα και από άτομα τα οποία δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με την Disney, όμως θα εκτιμηθεί πολύ περισσότερο από τους hardcore fans. Όσο για τις υπόλοιπες εικόνες των προαναφερθέντων σχεδιαστών, μάλλον θα εκτιμηθούν περισσότερο από haters της Disney.

 
 Πού μπορώ να τη βρω
  • H ιστορία μόλις πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε στην Ελλάδα στο ΚΟΜΙΞ #296, ενώ για πρώτη φορά στην Αμερική κυκλοφόρησε το 2008, μέσω της συλλογής Treasures της Gemstone. Στο παρακάτω .cbr μπορείτε να βρείτε την 6σέλιδη ιστορία της Disney, καθώς επίσης και όλες τις προηγούμενες συμμετοχές, συμπεριλαμβανομένου και του Rosa.
ΠΡΟΣΟΧΗ, πολλές από τις εικόνες των τευχών Der Hamburger Donaldist - Sonderheft μπορεί να θεωρηθούν προσβλητικές και ενοχλητικές λόγω σεξουαλικού, βίαιου και ενήλικου περιεχομένου. Τις βλέπετε με δική σας ευθύνη (όχι ότι θα μπορούσατε να τις δείτε με δική μου, αλλά λέμε τώρα) 
http://www.sendspace.com/file/muv8ua

1 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.