Wednesday, February 06, 2013

Διαπλεκόμενα συμφέροντα


Πάμε κατ' ευθείαν τώρα να συνεχίσουμε με τις προτάσεις. Σειρά έχει μία ιστορία από το σύμπαν των ποντικιών, και μάλλον οι επιλογές μου από εδώ και πέρα θα είναι εναλλάξ. Μία ιστορία με πάπιες, μία με ποντίκια, ώστε να είναι ευχαριστημένες και οι δύο πλευρές. Ήρθε επίσης η ώρα για μία κανονική παρουσίαση, μιας και στις προηγούμενες δύο περιπτώσεις ασχοληθήκαμε με την ιστορική αναδρομή των ιστοριών και όχι με τις ιστορίες αυτές καθεαυτές.

Όλοι μας έχουμε ακούσει τη σειρά Μίκυ Μυστήριο. Μέσα από τα 26 τεύχη της σειράς γνωρίσαμε περίπου 50 ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Μίκυ Μάους στο ρόλο του δαιμόνιου ντετέκτιβ. Μερικές ιστορίες από αυτές ήταν καλές, μερικές μέτριες. Μερικές ήταν παιδικές, μερικές πιο ενήλικες. Άλλες ήταν αφελείς ενώ άλλες έπαιρναν τον αναγνώστη στα σοβαρά. Σε γενικές γραμμές, τα σχόλια όσων έχουν διαβάσει τα τεύχη του Μίκυ Μυστήριο είναι θετικά. Αν όμως έπρεπε μέσα από αυτές τις ιστορίες να διαλέξουμε μία και μόνο μία, ποια θα ήταν αυτή ? Το γεγονός πως οι ιστορίες έμπαιναν ανάκατες και δεν ακολουθούσαν κάποια λογική, δυσκολεύει το έργο μας. Προσωπικά, ύστερα από διεξοδική, ανελέητη και μανιώδη ανάγνωση των τευχών, έχω καταλήξει σε τρεις που έχουν θέσει τον πήχη στα ύψη. Όλες τους είναι ~100 σελίδες, δηλαδή καλύπτουν όλες τις σελίδες του περιοδικού, δίνοντας έτσι μεγαλύτερο βάρος στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και της εξέλιξης της ιστορίας.


Η πρώτη είναι η Υποχθόνια Απειλή (τεύχος 22). Ο Μίκυ μετατρέπεται σε κακοποιό, ενώ το Μαύρο Φάντασμα επιστρέφει στις ρίζες του. Έναν σαδιστή δολοφόνο που προκειμένου να ξεφορτωθεί το θύμα του, θέλει πρώτα να το περάσει από βασανιστήρια. Από τις πολύ καλές εμφανίσεις του Μαύρου Φαντάσματος.


Η δεύτερη είναι Ο Νόμος Του Μαύρου Χρυσού (τεύχος 16). Όλα για το (μαύρο) χρήμα. Πέραν της πολύ ώριμης ιστορίας, θα αρκεστώ στο να αναφέρω πως ήταν η πρώτη φορά που είδα σε ιστορία Disney κομμένο δάχτυλο, όπως και τον Μίκυ έτοιμο να συνθλιβεί σε μια πρέσα παλιοσιδερικών. Σκηνές που στιγματίζουν την αθωότητα ενός παιδικού αναγνώστη. 


Η τρίτη όμως είναι αυτή που ξεχωρίζει περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες, ακόμα και τις δύο προαναφερθείσες, λαμβάνοντας έτσι επάξια τον χαρακτηρισμό της καλύτερης ιστορίας της σειράς. Ω ναι, είναι τόσο καλή! Διαπλεκόμενα Συμφέροντα (τεύχος 20) ο τίτλος αυτής, χαρακτηρίζοντας επακριβώς την ιστορία που πρόκειται να επακολουθήσει. 


Posted Image


Πρώτα λίγα λόγια για τους δημιουργούς. Στο σενάριο βρίσκεται ο Kurt Behnke. Ο εν λόγω κύριος από τη Δανία δούλεψε για την Egmont την περίοδο 1993 - 1996 για διάφορες ιστορίες, μερικές από τις οποίες γνωρίσαμε και μέσα από το Μίκυ Μυστήριο. Το σχέδιο είναι από το στούντιο Jaime Diaz. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε το όνομα του συγκεκριμένου σχεδιαστή. Στο στούντιο Χάιμε Ντίαζ βλέπετε δουλεύουν πάρα πολλά άτομα, και όταν κάποιος από αυτούς δημιουργεί μια ιστορία, στα credits δεν μπαίνει το όνομά του αλλά το όνομα του στούντιο, αφήνοντάς μας να αναρωτιόμαστε για το ποιος έκανε τι. Anyways, αρκετά με τα διαδικαστικά, πάμε στο ψητό.

Μια σύζυγος που ανησυχεί για τον άντρα της... Ένας προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών στα πρόθυρα νευρικής κρίσης... Ένα ασήμαντο έλλειμμα λίγων σεντς στον τραπεζικό λογαριασμό του Μίκυ... Ένας εφημεριδοπώλης που πλέκει σενάρια πολιτικών συνωμοσιών... Ένας υποψήφιος δήμαρχος που υπόσχεται καλύτερες μέρες... Ένας δήμαρχος που έχει διαπράξει όλα τα αμαρτήματα αλλά παραμένει φτωχός... Ο Επιθεωρητής Ο' Χάρα κλείνεται στη φυλακή με την κατηγορία του χρηματισμού... Επίορκοι δικαστές... Πουλημένοι αστυνομικοί... Πανίσχυροι εργολάβοι... Ένα δίκτυο διαπλεκόμενων συμφερόντων χωρίς αρχή και τέλος. Το Μίκυ Σίτυ βουλιάζει στη διαφθορά και την ώρα που όλοι φαίνονται να εγκαταλείπουν τον αρχηγό, ο δαιμόνιος Ντετέκτιβ Μίκυ Μάους αναλαμβάνει να καθαρίσει το όνομά του. Πώς όμως θα το καταφέρει αυτό σε μία πόλη που όλοι είναι εναντίον του...;

Posted Image

Η ιστορία ξεκινάει με τον Μίκυ να ελέγχει και να ξαναελέγχει τον τραπεζικό του λογαριασμό. Ύστερα από μία εξαντλητική νύχτα γεμάτη λογαριασμούς, δεν καταφέρνει να βρει ένα έλλειμμα μερικών δολλαρίων στις τραπεζικές του συναλλαγές. Δεν είναι κάτι σοβαρό, αλλά έχοντας ξεμείνει από υποθέσεις, και μην έχοντας κάτι καλύτερο να κάνει, αναλώνεται στο να βρει τι απέγιναν τα 4,93 δολλάριά του.


Posted Image

Όλα αυτά μέχρι το σημείο που μπαίνει μέσα στο γραφείο του Μίκυ η Κυρία Χοφλ η οποία ανησυχεί για τον σύζηγό της, τον Χόρτον Χοφλ. Ο Χόρτον τον τελευταίο καιρό συμπεριφέρεται πολύ παράξενα, σαν να τον απασχολεί κάτι πολύ σημαντικό, όμως η σύζηγός του δεν έχει ιδέα για το τι μπορεί να είναι αυτό. Ο Χόρτον είναι ένας προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών ο οποίος ύστερα από πολλές δυσκολίες, προσελήφθη από την Ντάτακορπ, μία εταιρία ηλεκτρονικών υπολογιστών με μηνιαίες αποδοχές χιλιάδων δολλαρίων. Τα προβλήματα ξεκίνησαν επειδή ο Χόρτον αισθανόταν πως τα προγράμματά του δεν είχαν την αναγνώριση που τους άρμοζε. Από ένα σημείο και ύστερα άρχισε να λείπει για μέρες ολόκληρες από το σπίτι.


Posted Image

Ο Μίκυ προφανώς δέχεται, μιας και δεν είχε κάτι καλύτερο να κάνει. Αποφασίζει να τον ακολουθήσει, ώστε να δει με τι έχει μπλέξει. Επειδή πρέπει να περιμένει μέχρι την επόμενη μέρα το βράδυ, δεν γλιτώνει τη βόλτα στην τράπεζα προκειμένου να ελέγξει τον λογαριασμό του. Σε αυτό το σημείο μαθαίνουμε πως είναι περίοδος εκλογών στο Μίκυ Σίτυ, με δύο επικρατέστερους υποψήφιους τους Μπος Χογκ και Κλιντ Κλίφορντ. Αμελητέα πληροφορία, που όμως θα παίξει μεγάλο ρόλο αργότερα.


Posted Image

Posted Image

Στον δρόμο του προς την τράπεζα, ο Μίκυ αποφασίζει να περάσει για μια καλημέρα από το αστυνομικό γραφείο του Επιθεωρητή Ο' Χάρα, και εκεί αρχίζει το μεγάλο πανηγύρι της ιστορίας. Ο Ο' Χάρα έχει κατηγορηθεί για χρηματισμό και έχει τεθεί υπό κράτηση μέχρι να γίνει η δίκη του. Άνοιξαν τον τραπεζικό του λογαριασμό και και βρήκαν μέσα 250 χιλιάδες δολλάρια, λεφτά που δεν μπορεί να δικαιολογήσει ο μισθός ενός έντιμου αστυνομικού. Ο Τζων Χειροπαίδαρος πλέον είναι ο νέος Αρχηγός της Αστυνομίας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.


Posted Image

Ο Ο' Χάρα πλέον είναι η είδηση του Μίκυ Σίτυ. Η αστυνομία και ο τύπος διχάζονται στα δύο. Η αστυνομία βρίσκεται σε μία κατάσταση όπου δεν ξέρεις ποιος είναι "πληρωμένος" και ποιος όχι. Ο Μίκυ μην ξέροντας ποιον μπορεί να εμπιστευτεί, όντας ολομόναχος, θα πρέπει να βοηθήσει τον Αρχηγό.


Posted Image

Τα Διαπλεκόμενα Συμφέροντα είναι το τέλειο παράδειγμα για τα όρια που μπορεί να φτάσει μια Disney ιστορία. Βία μέσα σε λογικά πλαίσια, σενάριο που απευθύνεται ταυτόχρονα τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, και ένα σκοτεινό Μίκυ Σίτυ όπως γουστάρουμε να βλέπουμε σε τέτοιου είδους ιστορίες. Καταφέρνει να κρατήσει τον αναγνώστη από την αρχή ως το τέλος, μιας και σε κάθε σελίδα αποκαλύπτονται νέα στοιχεία τα οποία ο αναγνώστης καλείται να βάλει σε μία σειρά. Είναι από τις ιστορίες που παίρνουν σοβαρά τόσο τον εαυτό τους, όσο και τον αναγνώστη, προσφέροντάς μας μία αστυνομική ιστορία με όλη την έννοια του όρου.


Posted Image

Οι προσωπικότητες των χαρακτήρων δεν είναι παιδικές όπως γίνεται σε πολλές νέες ιστορίες. Ο Μίκυ είναι πιο δραστήριος από ποτέ, ενώ ο Χειροπαίδαρος μας δείχνει μια πλευρά του χαρακτήρα του που σπάνια θα έχουμε την τύχη να ξαναδούμε, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στην όλη υπόθεση. Μέσα στην πόλη βλέπουμε ένα νέο σύμπαν του Μίκυ Σίτυ, με πολλά νέα άτομα που παίζουν έστω και έναν μικρό ρόλο στην υπόθεση. Εφημεριδοπώληδες, αστυνομικοί, μηχανικοί, δικηγόροι, άτομα τα οποία χρησιμοποιούνται όπου πρέπει ώστε να εξυπηρετήσουν την πλοκή. Άτομα με τα οποία ο Μίκυ γνωρίζεται, όμως δεν τα έχουμε δει (και δυστυχώς ούτε πρόκειται να τα ξαναδούμε) σε άλλες ιστορίες. Το σχέδιο είναι κατάλληλο ώστε να υποστηρίξει την ιστορία, ενώ το τέλος είναι όπως όφειλε να είναι. Εν ολίγοις, αν θέλετε να διαβάσετε μία διαφορετική ιστορία με τον Μίκυ, αυτή είναι η επιλογή σας.



Posted Image

Πού μπορώ να τη βρω:
  • Τα Διαπλεκόμενα Συμφέροντα έχουν δημοσιευτεί μόνο στον πρώτο κύκλο του Μίκυ Μυστήριο, στο τεύχος 20. Ξενόγλωσσο σκανάρισμα δεν υπάρχει κάπου, και όπως καταλαβαίνετε δεν είναι και το πιο εύκολο να σκανάρω ολόκληρο το τεύχος. Αν θέλετε να την διαβάσετε, μπορείτε να ψάξετε για το συγκεκριμένο τεύχος, είτε για την επανέκδοσή του που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό.

0 comments: